Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Αργή ταχύτητα επεξεργασίας & άγχος. Τι πρέπει να ξέρετε!

Με μια ματιά
• Τα παιδιά με αργή ταχύτητα επεξεργασίας συχνά αισθάνονται ανήσυχα.
• Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα τα οδηγούν σε χρόνια διαταραχή άγχους.
• Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ελαττώσει το άγχος του. 
Τα περισσότερα παιδιά με προβλήματα μάθησης και προσοχής αντιμετωπίζουν καταστάσεις που τους κάνουν να αισθάνονται ανήσυχα. Συχνά, αυτές οι καταστάσεις οφείλονται στην αδυναμία τους να τις αντιμετωπίσουν. Για ένα παιδί με δυσλεξία για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση να διαβάζει φωναχτά μέσα στην τάξη του.
Για τα παιδιά με αργή ταχύτητα επεξεργασίας, στιγμές άγχους μπορεί να συμβαίνουν όλη την ημέρα, και χωρίς καμία προειδοποίηση. Αυτό συμβαίνει γιατί η ταχύτητα επεξεργασίας μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τις εξετάσεις στο σχολείο μέχρι και το να μιλάει με άνεση στους φίλους του. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, το συχνό άγχος μετατρέπεται σε διαταραχή άγχους.
Παρακάτω θα δείτε τι πρέπει να ξέρετε για το πώς συνδέεται η αργή ταχύτητα επεξεργασίας με το άγχος και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας.

Πώς το άγχος και η αργή ταχύτητα επεξεργασίας τροφοδοτούν το ένα το άλλο.
Όταν κάποιος αισθάνεται άγχος, παγώνει εκείνη τη στιγμή. Κατά την περίοδο αυτή, δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί τις πληροφορίες τόσο γρήγορα όσο θα μπορούσε σε συνθήκες ηρεμίας. Μπορεί να αργήσει να ανταποκριθεί, να λάβει αποφάσεις ή να ζυγίσει τη σοβαρότητα μίας κατάστασης.
Φανταστείτε ένα παιδί που κάθεται στην τάξη, γράφοντας εξετάσεις. Βλέπει τους συμμαθητές του να μεταβαίνουν γρήγορα στην επίλυση από πρόβλημα σε πρόβλημα, ενώ το ίδιο παραμένει πίσω. Η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει πολύ άγχος προς στιγμήν. Θα μπορούσε μάλιστα αυτό να διαρκέσει μέχρι και την επόμενη εξεταστική δοκιμασία. Όμως όσο πιο αγχωμένος είναι κάποιος τόσο πιο ανήσυχος και αργός γίνεται. Είναι λοιπόν δύσκολο, να καταλήξουμε, από που το άγχος σταματά και η αργή ταχύτητα επεξεργασίας αρχίζει.

Γιατί τα παιδιά με αργή ταχύτητα επεξεργασίας μπορεί να νιώσουν παραγκωνισμένα.
Εάν ένα παιδί έχει πρόβλημα μάθησης σε ένα μάθημα, όπως τα μαθηματικά, μπορεί να είναι πιο εύκολο για εκείνο να ξέρει πότε θα αγχωθεί. Θα ξέρει ότι θα αγχωθεί για παράδειγμα την Παρασκευή το πρωί που θα έχει το μάθημα αυτό και ότι αυτό θα διαρκέσει για μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Ένα άνθρωπος με αργή ταχύτητα επεξεργασίας μπορεί να μπλοκαριστεί από πολλές διαφορετικές καταστάσεις όπου ξαφνικά δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να είναι μια συνομιλία με τον προπονητή του και να χάσει ένα μέρος αυτών που ζητάει. Σε ένα άλλο παράδειγμα αν ο δάσκαλος ζητήσει από ένα παιδί να μιλήσει και να πάρει θέση κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής συζήτησης στην τάξη, αυτό θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί από ό, τι τα άλλα παιδιά. Τα δύο επιπλέον δευτερόλεπτα που του χρειάζεται για να απαντήσει μπορεί να του φανούν σαν ένας ολόκληρος χρόνος, ειδικά όταν οι συμμαθητές του το κοιτάζουν.
Η αργή ταχύτητα επεξεργασίας μπορεί επίσης να θέσει τα παιδιά σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ένας έφηβος θα μπορούσε να πάει με τους φίλους του σε ένα κάλεσμα, και να μην έχει υπολογίσει ότι εκεί που θα πάνε σκοπεύουν να πιουν. Μόλις αυτό το συνειδητοποιήσει τότε μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ανήσυχο γιατί θα είναι σε μια κατάσταση που δεν θα θέλει να είναι μέσα. Μπορεί επίσης να μην είναι σε θέση να καταλήξει στον τρόπο όπου θα βγει από αυτή τη κατάσταση.

Χρόνιο άγχος και αργή ταχύτητα επεξεργασίας

Για κάποια παιδιά, το άγχος που δημιουργείται από την αργή ταχύτητα επεξεργασίας βρίσκεται σε συγκεκριμένες και μεμονωμένες καταστάσεις. Αλλά για τον μεγαλύτερο αριθμό από αυτά, το άγχος μετατρέπεται σε μεγαλύτερο πρόβλημα και γενικεύεται. Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν μια χρόνια διαταραχή άγχους που εκτείνεται σε πολλαπλές καταστάσεις και τομείς της ζωής τους.

Όταν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να αναζητήσουν θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Μερικές φορές το άγχος μπορεί να καταπολεμηθεί και με φαρμακευτική αγωγή.

Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί με αργή ταχύτητα επεξεργασίας και άγχος.
Η αργή ταχύτητα επεξεργασίας μπορεί να είναι ένα θέμα που κρύβεται. Οι γονείς και τα παιδιά συχνά δεν μιλούν γι 'αυτό μαζί, και οι τρίτοι δε το παρατηρούν ούτε δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό. Αποτέλεσμα, τα παιδιά να οδηγούνται σε εσωστρέφεια, κλείσιμο στον εαυτό τους ενώ προσπαθούν να βρουν μόνα τους λύση στο πρόβλημα τους.
Εδώ σας αναφέρουμε είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος του παιδιού σας:

1. Συντονίστε τις ενέργειές σας.
 Ίσως εν αγνοία σας μπορεί να κάνετε πράγματα που αυξάνουν το άγχος του παιδιού σας. Αν βρείτε τον εαυτό σας να λέει στο παιδί να βιαστεί, αναγνωρίστε ότι αυτό  μπορεί να το αγχώνει.

2. Αντιληφθείτε τη δική σας ταχύτητα επεξεργασίας.
 Μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση, όταν η ταχύτητα επεξεργασίας ενός γονέα είναι γρήγορη, ενώ του παιδιού αργή. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να σεβαστείτε το γεγονός ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος,  απλά διαφορές ταχύτητας στον τρόπο της κάθε λειτουργίας.

3. Αναγνωρίστε εγκαίρως το άγχος του παιδιού σας. 
Δίνοντας την προσοχή σας σε αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αντιληφθεί τα συναισθήματα του, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς τη διαχείρισή του. Μπορείτε να πείτε μία φράση όπως: "Θυμάμαι πριν από το τεστ της περασμένης εβδομάδας, ήσουν πολύ νευρικός. Αισθάνεσαι έτσι και τώρα; "

4. Αντιληφθείτε τον αντίκτυπο που έχει το άγχος του στην οικογένεια σας.
Η αργή ταχύτητα επεξεργασίας του παιδιού σας μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον οικογενειακό περίγυρο. Αν το παιδί αυτό τελειώνει πάντα τελευταίο το γεύμα του ή το παραμένει τελευταίο έξω από την πόρτα, τα μέλη της οικογένειας μπορεί να απογοητεύονται και να εκνευρίζονται μαζί του. Μιλώντας ανοιχτά για αυτό που συμβαίνει μπορεί να μειώσει τη δυσαρέσκεια και να τους ενθαρρύνει να στηρίξουν και να βοηθήσουν το παιδί σας.

5. Στοχεύστε στη συνειδητοποίηση του χρόνου. 
Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να συνειδητοποιήσει την έννοια του χρόνου, περιλαμβάνοντας αναφορές στο χρόνο σε καθημερινή βάση. Θα μπορούσατε να πείτε φράσεις όπως: "Η γιαγιά έρχεται σε δύο ώρες." ή "Σου πήρε μόνο 10 λεπτά για να καθαρίσει ς το δωμάτιό σου."

6. Στοχεύστε στην παράταση του χρόνου.
 Εάν γνωρίζετε ότι το παιδί σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κάνει πράγματα, προσαρμόστε ένα χρονοδιάγραμμα που να το εξυπηρετεί. Αν για παράδειγμα είναι η σειρά του για να αδειάσει το πλυντήριο πιάτων, μην περιμένετε πέντε λεπτά πριν το φαγητό για να του υπενθυμίσετε. Επιπλέον επιλέξτε μαζί την ώρα για να ξεκινήσει τις σχολικές εργασίες του έτσι ώστε να είναι σε θέση να τις τελειώσει αρκετά πριν πάει στο κρεβάτι του για ύπνο.

7. Κάνετε μαζί πρόβες για τα πράγματα που μπορεί να πει στους άλλους. 
Συζητήστε και κάνετε εφαρμογή  τους τρόπους που μπορεί να μιλήσει με τους δασκάλους, τους συνομηλίκους και την οικογένεια. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πει στο δάσκαλο: «Μερικές φορές χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να κάνω την εργασία στην τάξη. Μπορώ να πάρω αυτό το φύλλο εργασίας στο σπίτι και να τελειώσω απόψε; "

8. Προσέχετε για ενδείξεις χρόνιου άγχους. 
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν σωματικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά σημάδια. Κατανοήστε τους διαφορετικούς τρόπους όπου τα μικρότερα παιδιά και οι έφηβοι δείχνουν το άγχος τους.

9. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο κάποιας θεραπείας για το άγχος.
Αν το άγχος του παιδιού σας περνάει στις καθημερινές λειτουργίες του, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια. Ξεκινήστε μιλώντας στο γιατρό σχετικά με τις επιλογές της  θεραπείας που έχετε. 
Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ άγχους και αργής ταχύτητας επεξεργασίας είναι το πρώτο βήμα για να βοηθηθεί  το παιδί σας. Πρέπει πάντα να δείχνεται κατανόηση θα και να το βοηθήσετε να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί το άγχος του. Το κλειδί της επιτυχίας στην καταπολέμηση του άγχους βρίσκεται στα χέρια σας. Το μόνο που μένει είναι να το τολμήσετε!

Από τους καθηγητές της ομάδας
Brain Me

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023  στις 6μμ  θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ημερίδα για  γονείς  με θέμα "Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαφορ...