Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Πίσω στο σχολείο! Στρατηγικές για μια χαρούμενη και ουσιαστική επιστροφή

Ο Σεπτέμβριος είναι πάντα ένας ιδιαίτερος μήνας για όλους τους μαθητές. Ανεξάρτητα από το εάν κάποιος δυσκολεύεται ή όχι στο σχολείο, κατά τον μήνα αυτό καλείται να επιστρέψει στην τάξη και στις σχολικές του συνήθειες. Η επιστροφή αυτή μάλιστα συχνά συνοδεύεται από μεγάλες ή μικρότερες αλλαγές (αλλαγή σχολείου, εισαγωγή νέων μαθημάτων, προετοιμασία για εξετάσεις). Σε κάθε περίπτωση πάντως ο μαθητής καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα χρονιά αλλά και να θέσει και να υλοποιήσει νέους στόχους.
Η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη σε καμία ηλικία, ειδικά όταν έχει προηγηθεί ένα καλοκαίρι ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς. Η επιστροφή στις ευθύνες και δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν –ούτε και σε εμάς, στους ενήλικες- πόσο μάλλον στα παιδιά. Παρακάτω θα βρείτε μερικές πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας και να κάνετε την επιστροφή του στις τάξεις όσο πιο ευχάριστη γίνεται.

Επενδύστε στη θετική ψυχολογία! Τα παιδιά παραδειγματίζονται από εμάς. Δείξτε ενθουσιασμό για την επιστροφή στη δική σας καθημερινότητα και εμπνεύστε στο παιδί την ανάλογη ατμόσφαιρα. Παρουσιάστε τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ως μια ευκαιρία για νέες γνώσεις, φίλους και περιπέτειες.

Εισάγετε ευχάριστα το παιδί σταδιακά στη μαθησιακή διαδικασία. Ξεφυλλίστε, με χαλαρή διάθεση, τα νέα του βιβλία. Ψάξτε και ανακαλύψτε εκπαιδευτικές εφαρμογές που σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα της χρονιάς και αφήστε το να τα εξερευνήσει παίζοντας. Δείτε μαζί του ταινίες με ανάλογο περιεχόμενο.

Συμφωνήστε μαζί με το παιδί ένα σύστημα επιβράβευσης για όλη την χρονιά. Καθορίστε, ανάλογα με την ηλικία, προνόμια τα οποία θα κατακτά με τη θετική του δράση. Κάτι τέτοιο θα ενεργοποιήσει το παιδί και θα το κάνει να δει τη νέα χρονιά ως ευκαιρία για να κατακτήσει πράγματα και εκτός σχολείου.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βάλει στόχους. Οι στόχοι βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν το πραγματικό νόημα πίσω από το μάθημα και τη μελέτη και να πάψουν να θεωρούν τη μάθηση ως μια άγονη διαδικασία. Ανάλογα με την τάξη και την ηλικία, καθοδηγήστε το παιδί σας: Τι θα ήθελε να πετύχει; Τι καινούριο θα ήθελε να μάθει και ποια δεξιότητα να αναπτύξει; Καλλιεργήστε του την ανυπομονησία για το καινούριο.

Καταγράψτε και καταρτίστε μαζί με το παιδί ένα ημερολόγιο στόχων και επιτευγμάτων (είτε χάρτινο, είτε ψηφιακό), για όλη τη χρονιά. Χωρίς κανόνες, αφήστε το να το διακοσμήσει όπως θέλει εκείνο. Ενθαρρύνετέ το να βρει ταινίες ή τραγούδια που του αρέσουν και να τα συσχετίσει με την προσπάθεια που κάνει το ίδιο. Παρουσιάστε την πορεία του στο σχολείο με την περιπέτεια ενός αγαπημένου τους ήρωα. Η οπτικοποίηση όλων των παραπάνω θα συντελέσει καθοριστικά στην παρακίνησή του.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλα τα παραπάνω να εφαρμοστούν με ευχάριστη διάθεση, η οποία θα εμπνεύσει στο παιδί εμπιστοσύνη και χαρά για το σχολείο.  Το παιδί πρέπει να δει την επιστροφή του στο θρανίο όχι ως αναγκαίο κακό, αλλά ως όχημα για νέες εμπειρίες, οι οποίες δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με τη γνώση, αλλά και με την είσοδό του σε καινούριους, άγνωστους κόσμους!




Brain Me

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023  στις 6μμ  θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ημερίδα για  γονείς  με θέμα "Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαφορ...