Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Καλοκαίρι και ανάγνωση! Στρατηγικές για να ενθαρρύνουμε παιδιά με δυσλεξία

Ως γονέας, μπορείτε να παίξετε έναν κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση του παιδιού σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού - ειδικά αν το παιδί σας έχει δυσλεξία. Χωρίς τη βοήθειά σας, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ξεχάσουν ό,τι έμαθαν το περασμένο έτος. Μελέτες εκτιμούν ότι το καλοκαίρι η απώλεια της γνώσης για όλους τους μαθητές ισούται με περίπου ένα μήνα ακαδημαϊκής μάθησης. Για το λόγο αυτό τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χρειάζονται περισσότερη ενθάρρυνση.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να θυμηθούν αυτά που έμαθαν στο σχολείο. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούν να αρχίσουν το επόμενο σχολικό έτος μαζί, ή ακόμη και μπροστά από τους συμμαθητές τους. Αναδείξτε τους την αγάπη της μάθησης και ενθαρρύνετέ τους να διαβάζουν για ευχαρίστηση, χωρίς την πίεση που βιώσαν μέσα στην τάξη τους τελευταίους 9 μήνες.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες στρατηγικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να θυμηθεί τι έμαθε στο σχολείο και να καταλάβει ότι το διάβασμα μπορεί να είναι εκτός από χρήσιμο και ευχάριστο!
  • Δώστε τους το υλικό που θα τους παρακινήσει να διαβάσουν. Δοκιμάστε κόμικ και ιστορίες μυστηρίου. Δώστε τους επιλογές με πιθανές δραστηριότητες καθώς σχεδιάζετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές και αφήστε τους να αποφασίσουν τι θέλουν να διαβάσουν.
  •  Υποστηρίξτε τους καθώς διαβάζουν. Διαβάστε εσείς το βιβλίο δυνατά για να είναι εύκολο να πάρουν το νόημα. Ακόμη και αν ένα ερώτημα καλείστε να το απαντήσετε ξανά και ξανά, δείξτε χαρούμενοι που το ζήτησαν.
  •  Δώστε τους ευκολονόητα βιβλία. Μη ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι είναι για να χαλαρώνουμε!
  •  Δεν χρειάζεται να διαβάζουν τέλεια! Αποφύγετε την υπερβολική διόρθωση. Στο σχολείο την επόμενη χρονιά, ο δάσκαλος θα είναι εκείνος που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.
  • Αφήστε τα μικρότερα παιδιά να "προσποιούνται" ότι διαβάζουν! Διαβάστε την ιστορία δυνατά μαζί και ακολουθείσθε εσείς τη φωνή τους. Όταν λένε μία λάθος λέξη, πείτε την εσείς σωστά και χαρούμενα.
  •  Διαβάστε τους δυνατά καθώς κάνετε τις καθημερινές δουλειές σας, ή όταν κάθεστε στην παραλία. Μπορείτε επίσης να διαβάστε ένα εγχειρίδιο οδηγιών καθώς προσπαθείτε να κατασκευάσετε κάτι. Κατά την επίσκεψη σε ένα μουσείο, διαβάστε τις πινακίδες και τις πληροφορίες δυνατά. Αν δείτε ότι θέλουν να το διαβάσουν αυτοί για σας, ενθαρρύνετέ τους!
  •  Διδάξτε τους την επιμονή! Πείτε τους εμπνευσμένες ιστορίες για διάσημους ανθρώπους - ή μέλη της οικογένειάς σας - οι οποίοι ξεπέρασαν εμπόδια για να πετύχουν τους στόχους τους.
  • Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία! Βρείτε προγράμματα στον υπολογιστή σας που μετατρέπουν το κείμενο σε φωνή. Αφήστε τους να «φορτώσουν» βιβλία στις ηλεκτρονικές συσκευές τους και ενθαρρύνετέ τους που διαβάζουν ταυτόχρονα το τυπωμένο βιβλίο στα χέρια τους.
Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι σημαντικοί για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του παιδιού σας για δύο λόγους. Κατ 'αρχάς, πρέπει να θυμηθούν τι έμαθαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, έτσι ώστε να το θυμούνται όταν επιστρέψουν το φθινόπωρο. Δεύτερον, και ίσως πιο σημαντικό, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ανακαλύψουν την ευχαρίστηση του διαβάσματος και άλλων ακαδημαϊκών δεξιοτήτων στη χαλαρή καλοκαιρινή περίοδο. Είναι επιτέλους ευκαιρία να διαβάσουν όχι για να πάρουν καλούς βαθμούς, αλλά μόνο για την προσωπική τους απόλαυση!!!
Από τους καθηγητές της ομάδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023  στις 6μμ  θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ημερίδα για  γονείς  με θέμα "Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαφορ...