Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Μελέτη και απομνημόνευση, ένας ιδιαίτερος συνδυασμός!

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που δυσκολευόμαστε ιδιαίτερα να κρατήσουμε στη μνήμη μας στοιχεία και δεδομένα που μας είναι απαραίτητα. Αυτό συμβαίνει διότι η διαδικασία της απομνημόνευσης είναι ιδιαίτερα σύνθετη άλλα και αρκετά διαφορετική για τον καθένα μας. Κι όμως, αυτή τη διαδικασία, η οποία συχνά μας δυσκολεύει, την απαιτούμε καθημερινά από τα παιδιά μας στο σχολείο, χωρίς να σκεφτόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Κυρίως στα λεγόμενα "θεωρητικά" μαθήματα, όπου η απομνημόνευση είναι σχεδόν απαραίτητη, η βοήθειά μας μπορεί να είναι καθοριστική.



1. Σημειώσεις, σημειώσεις!
Σίγουρα η απλή ανάγνωση ενός κειμένου δεν αρκεί για να κρατήσουν τα παιδιά στη μνήμη τους ό,τι χρειάζεται. Οι παλιές, καλές σημειώσεις βοηθούν όχι μόνο στην απομνημονευση αλλά και στην επανάληψη, αρκεί να είναι οργανωμένες. Και πάλι,θα πρέπει να βρούμε το στυλ που ταιριάζει σε κάθε παιδί. Μπορούμε να οργανώσουμε μια σελίδα σημειώσεων ανά κεφάλαιο, να βάλουμε τίτλους, να χρησιμοποιήσουμε highlighters. Καθώς κρατούν σημειώσεις, τα παιδιά απομνημονεύουν ακόμη καλύτερα τις πληροφορίες αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και τον δικό τους, προσωπικό οδηγό επανάληψης!

2. Νοηματικοί χάρτες
Ένας μαθητής που απομνημονεύει οπτικά θα βοηθηθεί περισσότερο από τη δημιουργία ενός νοηματικού χάρτη. Εκεί θα συμπεριλάβει τις πληροφορίες που χρειάζεται και θα βάλει σε ξεχωριστή θέση εκείνες που τον δυσκολεύουν. Οι χάρτες μπορεί να είναι στο χαρτί ή σε κάποιο από τα δεκάδες ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές. Και μην ξεχνάτε: ο μαθητής θα έχει και πάλι το δικό του υλικό επανάληψης!


3. Post-its
Ποιος δεν αγαπάει τα γνωστά σε όλους μας αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων; Αυτά λοιπόν μπορεί να γίνουν ένα εξαιρετικό μέσο μελέτης. Τα παιδιά μπορούν να κρατούν σημειώσεις σε αυτά, κολλώντας τα πάνω σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Με αυτόν τον τρόπο απομνημονεύουν καλύτερα τις πληροφορίες ενώ κρατούν σημειώσεις, αλλά έχουν και ένα έτοιμο εργαλείο επανάληψης.
    Αυτό που κάνει την τεχνική αυτή να ξεχωρίζει είναι πως το παιδί συνδυάζει οπτικά τις δικές του, κωδικοποιημένες πληροφορίες με τις σελίδες του βιβλίου του, ενεργοποιώντας έτσι και την οπτική του μάθηση.


4. Ηχογράφηση!

Δεν ξέρουμε ποιος ήταν εκείνος που είπε πως η μάθηση δεν μπορεί να συνδυαστεί με την ευχαρίστηση, εμείς όμως σίγουρα διαφωνούμε. Μια εύκολη και διασκεδαστική πρόταση όταν ο όγκος του μαθήματος είναι μεγάλος είναι τα παιδιά να ηχογραφούν τους εαυτούς τους καθώς "λένε" το μάθημα -ή τις βασικότερες πληροφορίες του. Τα ηχογραφημένα κομμάτια θα είναι ένα απίστευτα εύχρηστο εργαλείο επανάληψης, καθώς μπορούν να τα προσθέσουν στα mp3 τους και να τα ακούν ακόμη και πηγαίνοντας στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα!

       

Όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται στις τάξεις του BrAIn Me ενώ οι γονείς ενημερώνονται και εκπαιδεύονται από το τμήμα συμβουλευτικής μας για τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους στο σπίτι. Παρέχονται εξατομικευμένες οδηγίες και πληροφορίες που συνδέουν τη διαδικασία της μάθησης -για πρώτη φορά- με την διασκέδαση.

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για την μεθοδολογία μας θα χαρούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023  στις 6μμ  θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ημερίδα για  γονείς  με θέμα "Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαφορ...