Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Τα οφέλη της χρήσης χρωμάτων κατά τη διάρκεια της μελέτης

Με τόσες πολλές πληροφορίες που έχουν οι μαθητές για αφομοίωση, τα χρώματα μπορούν να δημιουργήσουν το τέλειο περιβάλλον για τη διαδικασία της μάθησης.

Κάθε χρώμα έχει τη δική του επίδραση στον εγκέφαλό του κάθε παιδιού. Η επιλογή χρωμάτων στην υπογράμμιση ενός βιβλίου, ή η τοποθέτηση χρωματιστών αυτοκόλλητων  Post-it σε σημειώσεις, επηρεάζουν τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και την προσοχή κατά την απόκτηση της γνώσης.

Είναι αποδεδειγμένο ότι όλοι οι μαθητές ανταποκρίνονται στις οπτικές ενδείξεις. Σε σύγκριση λοιπόν με το ασπρόμαυρο, βρέθηκε ότι η χρήση χρωμάτων αυξάνει τις πιθανότητες κωδικοποίησης, αποθήκευσης και ανάκτησης της πληροφορίας. Με το χρώμα, τα παιδιά μπορούν  να επεξεργάζονται  πληροφορίες πιο γρήγορα, καθώς τις οργανώνουν οπτικά με τρόπο που έχει νόημα για εκείνα.

  • Χρησιμοποιήστε τα χρώματα μόνο όταν φτάσετε στο τέλος μιας παραγράφου ή μιας ενότητας. σκεφτείτε τι διαβάζετε και προσδιορίστε τις κύριες έννοιες πριν τις τονίσετε.
  • Περιοριστείτε στην επισήμανση μιας πρότασης ή φράσης ανά παράγραφο. Αναζητήστε την πρόταση που εκφράζει καλύτερα την κύρια έννοια.
  • Επισημάνετε λέξεις-κλειδιά και φράσεις αντί για πλήρεις προτάσεις
  • Μη ξεχάσετε χρησιμοποιώντας τα δικά σας λόγια, να κάνετε περιλήψεις των βασικών εννοιών σε ένα ξεχωριστό πλαίσιο ή Post it σύνολο σημειώσεων.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023  στις 6μμ  θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ημερίδα για  γονείς  με θέμα "Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαφορ...