Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Επιστροφή στο σχολείο - Χρήσιμες συμβουλές για γονείς!


Το ξεκίνημα  της νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να είναι μια περίοδος μεγάλου ενθουσιασμού ...ή και άγχους. Προσπαθήστε  να ηρεμήσετε  το παιδί σας (και τον εαυτό σας) με αυτές τις συμβουλές που σας προτείνουμε.

Γνωρίστε τον νέο δάσκαλο ή καθηγητή.
Για τα παιδιά, ένας από τους μεγαλύτερους φόβους για το σχολείο είναι "Θα μου αρέσει ο νέος μου δάσκαλος/καθηγητής;". Προσπαθήστε να γνωρίσετε λίγες μέρες νωρίτερα το δάσκαλο με μια προσωπική συνάντηση και εάν η προσωπική επαφή δεν είναι δυνατή, δοκιμάστε να εντοπίσετε την φωτογραφία του σε έναν σχολικό ιστό ή σε ένα βιβλίο, ώστε το παιδί σας να βάλει στο μυαλό του ένα όνομα μαζί με ένα πρόσωπο.

Περιηγηθείτε στο σχολείο.
Εάν το σχολείο του παιδιού σας είναι ανοιχτό, φροντίστε να πάτε λίγες μέρες νωρίτερα. Η εξοικείωση με το περιβάλλον του σχολείου  θα το βοηθήσει να αποφύγει το στρες της πρώτης ημέρας. Μαζί μπορείτε να συναντήσετε τον δάσκαλό ή τον καθηγητή, να βρείτε το γραφείο του, να εξερευνήσετε τους εξωτερικούς χώρους και σιγά σιγά να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα.


Ξαναβρεθείτε με τους συμμαθητές σας.
Ένας αγαπημένος συμμαθητής  μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά! Προσπαθήσετε να βρείτε και να καλέσετε τους φίλους του παιδιού σας για να παίξουν και να ψυχαγωγηθούν. Ανανεώστε αυτές τις σχέσεις πριν αρχίσει το σχολείο. Είναι πολύτιμες.

Αποφύγετε τις επαναλήψεις τις τελευταίας στιγμής.
Εάν το παιδί σας προσπάθησε να κάνει κάποια επανάληψη και να διαβάσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μην ξοδεύετε τις τελευταίες εβδομάδες των καλοκαιρινών διακοπών του κοιτώντας το πρόγραμμα σπουδών του περασμένου έτους. Όλα τα παιδιά χρειάζονται λίγο χρόνο πριν αρχίσουν οι απαιτητικές συνθήκες του σχολείου. Για μερικά παιδιά, οι επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής μπορούν να αυξήσουν το άγχος τους, υπενθυμίζοντας τους αυτά που έχουν ξεχάσει αντί αυτών  που θυμούνται.

Επιστροφή στη ρουτίνα.
Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο σχολικό πρόγραμμα μπορεί να είναι αγχωτική για όλους στο σπίτι. Προσπαθήστε να αποφύγετε το χάος των πρώτων ημερών με την εφαρμογή  κανόνων - ρουτίνας λίγες ημέρες νωρίτερα. Η ρουτίνα βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται άνετα και η καθιέρωση της θα κάνει την πρώτη μέρα του σχολείου πολύ πιο ομαλή και ευχάριστη.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Από την Ομάδα του Brain Me




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023  στις 6μμ  θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ημερίδα για  γονείς  με θέμα "Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαφορ...