Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΚΙΝΗΤΡΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι και οι γονείς είναι η έλλειψη κινήτρων των παιδιών τους. Τα κίνητρα μπορούν είτε να προέρχονται από τα ίδια τα παιδιά (ενδογενώς) είτε να δημιουργούνται από το εξωτερικό περιβάλλον τους (εξωγενώς). Και ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά με εσωτερικά κίνητρα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς συχνά βρίσκουν ότι πολλά παιδιά αναζητούν και χρειάζονται εξωτερικές ενισχύσεις. 
Τα κίνητρα συχνά ποικίλλουν ανάλογα με το περιβάλλον, τους εμπλεκόμενους, το έργο και την μαθησιακή κατάσταση του μαθητή. Ένα παιδί με μαθησιακή δυσκολίες μπορεί να είναι ένας πολύ απρόθυμος αναγνώστης που αντιστέκεται στην ανάγνωση ή στην εκτέλεση μίας εργασίας, αλλά μπορεί να απορροφά πληροφορίες και να συμμετέχει με τεράστιο ενδιαφέρον σε δραστηριότητες που απαιτούν κατασκευές, πειράματα κ.α. Το κλειδί λοιπόν για κάθε μαθητευόμενο είναι να βρει αυτό που τον παρακινεί! 
Δυστυχώς, υπάρχουν παράγοντες που  παρεμβαίνουν για να μειώσουν τα κίνητρα ενός μαθητή. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Φόβος αποτυχίας
  • Έλλειψη πρόκλησης
  • Μη κατανόηση νοήματος
  • Ψυχολογικά προβλήματα
  • Θυμός
  • Ανάγκη για προσοχή

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν.
  1. Παρέχετε ένα ζεστό, αποδεκτό από το παιδί, περιβάλλον στο σπίτι.
  2. Δώστε σαφείς οδηγίες και σχόλια.
  3. Δημιουργήστε ένα μοντέλο επιτυχίας σύμφωνα με τις δυνατότητες του παιδιού σας.
  4. Συνδέστε το σχολείο με τα ενδιαφέροντά του.
  5. Βοηθήστε τον μαθητή να μπορεί να αυτοαξιολογηθεί.
  6. Δώστε έμφαση στην πρόοδο του παιδιού και όχι στην απόδοσή του σε σχέση με τους άλλους μαθητές της τάξης ή άλλων μελών της οικογένειάς σας.
  7. Θυμηθείτε να ενισχύετε την επιθυμητή συμπεριφορά.
  8. Θυμηθείτε ότι το εγγενές κίνητρο λειτουργεί καλύτερα. Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, αντί να σπαταλάτε χρόνο δημιουργώντας περίπλοκα συστήματα απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου του.

Από την ομάδα του Brain Me

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023  στις 6μμ  θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ημερίδα για  γονείς  με θέμα "Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαφορ...