Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Η Λογοτεχνία αναπτύσσει τις δεξιότητες γραφής.


Τα παιδιά στο γυμνάσιο και στο λύκειο είναι αντιμέτωπα με πολλά μαθήματα και πολυάριθμες εξωσχολικές δραστηριότητες με συνέπεια να αρνούνται να διαθέσουν χρόνο για να διαβάσουν μυθιστορήματα ή λογοτεχνικά βιβλία. Ακόμη και εάν η ανάγνωση αποτελεί εργασία στα πλαίσια του μαθήματος της Λογοτεχνίας, των Νέων Ελληνικών ή ακόμη και των Μαθηματικών, οι μαθητές είναι απρόθυμοι να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία.
 Οι περισσότεροι μαθητές προτιμούν να καταφύγουν σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες σύντομες περιλήψεις των βιβλίων προκειμένου να μάθουν την ουσία της ιστορίας και να απαλλαγούν από την ανάγνωση. Έτσι, πιστεύουν ότι θα εξασφαλίσουν έναν αξιοπρεπή βαθμό στο αντίστοιχο μάθημα χωρίς μεγάλη προσπάθεια. 
 Η ανάγνωση κλασικών μυθιστοριογραφιών πρέπει, ωστόσο, να χρησιμοποιείται ως εργαλείο στη μάθηση. Είναι ένα μοναδικό μέσο για την ανάπτυξη του λεξιλογίου και της κριτικής σκέψης, ενώ βελτιώνει ταυτόχρονα της δεξιότητες γραφής. Τα κλασικά μυθιστορήματα και θεατρικά έργα έχουν αποδείξει ότι αποτελούν σπουδαίες πηγές για να εμπλουτίσει κάποιος το λεξιλόγιό του και να βελτιώσει τον τρόπο έκφρασής του. Επιπλέον με τη λογοτεχνία οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικούς τρόπους γραφής, τους οποίους αν μελετήσουν προσεκτικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καλλιεργήσουν τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους.  
  Με το να μην καταβάλουμε προσπάθεια να εντάξουμε στη ζωή μας τη λογοτεχνία, χάνουμε την ευκαιρία να μεταφερθούμε από τη συνηθισμένη ζωή σε έναν κόσμο πολύ πιο ενδιαφέρον, διαφορετικό, πολλές φορές μαγικό. Η λογοτεχνία είναι μια αντίληψη ζωής, δίνει μια άλλη διάσταση στη λειτουργία της γνώσης και ο μαθητής από απλός δέκτης μιας εγκιβωτισμένης γνώσης καθίσταται ενεργός με πολλές δεξιότητες αναπτυγμένες.
 Στο Brain Me η λογοτεχνία χρησιμοποιείται ως βασικός άξονας στην ανάπτυξη των εκφραστικών μέσων των μαθητών. Έργα κλασικά, σύγχρονα, εφηβικά και κόμικς που απευθύνονται σε μεγάλη ποικιλία ενδιαφερόντων κάνουν κάθε μάθημα πιο περιπετειώδες.

Από την ομάδα Brain Me,



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023  στις 6μμ  θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ημερίδα για  γονείς  με θέμα "Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαφορ...