Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Εννοιολογικός χάρτης- Mind mapping

 Πρέπει να κατανοήσετε την ιδέα του εννοιολογικού χάρτη για να μπορέσετε πραγματικά να εκτιμήσετε τα οφέλη αυτής της μεθόδου. Η αλήθεια είναι ότι η μέθοδος αυτή είναι τόσο απλή που μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί τόσο από εσάς όσο και από τα παιδιά σας για διευκόλυνση στη μελέτη τους.
 Ο εννοιολογικός χάρτης είναι απλώς ένα διάγραμμα που χρησιμοποιείται για την οπτική παρουσίαση ή την περιγραφή των πληροφοριών. Είναι μια πολύ χρήσιμη γραφική τεχνική που μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν αυτό που είναι στο μυαλό τους σε μια οπτική εικόνα. Με δεδομένο ότι ο εννοιολογικός χάρτης λειτουργεί όπως ο εγκέφαλος, τους επιτρέπει να οργανώνουν και να κατανοούν τις πληροφορίες γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα.

Χαρακτηριστικά εννοιολογικού χάρτη
1. Στο πρώτο στάδιο προσδιορίζουμε και τοποθετούμε το κεντρικό ερώτημα στο κέντρο του χάρτη.
2. Οι κύριες έννοιες που σχετίζονται με το κεντρικό θέμα φεύγουν με κόμβους και συνδέσμους και έτσι δημιουργείται ο προκαταρτικός χάρτης.
3. Τοποθετούμε και συνδέουμε τις έννοιες. Οι έννοιες τοποθετούνται στο χάρτη σταδιακά και ανάλογα με το επίπεδο ιεραρχίας τους. Στη συνέχεια αυτές συνδέονται μεταξύ τους με κατάλληλες συνδετικές λέξεις ή φράσεις δημιουργώντας έτσι σχετικές προτάσεις. Σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν Post-its ή λογισμικά, που διευκολύνουν τις αλλαγές.
4. Ολοκληρώνεται ο χάρτης με παραδείγματα κάτω από τις έννοιες. (Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τον εμπλουτίσουμε με αλλαγές στη μορφοποίησή του, όπως με προσθήκη διαφορετικών σχημάτων, γραμματοσειρών, χρωμάτων κά).
5. Ο εννοιολογικός χάρτης αξιολογείται ως προς την ακρίβεια και την εγκυρότητα του περιεχομένου του, την ιεράρχηση και ομαδοποίηση, την οργάνωσή του καθώς και την ορθότητα των συνδέσεων.
Πλεονεκτήματα
Ο εννοιολογικός χάρτης ενισχύει τη δημιουργική σκέψη και επιτρέπει να γίνετε πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί. Επιπλέον επιτρέπει να δημιουργείτε γρήγορα δημιουργικές και μοναδικές ιδέες σε μικρότερο χρονικό διάστημα ενώ δίνει την ελευθερία που χρειάζεστε όταν κάνετε brainstorming έτσι ώστε η ροή των ιδεών να μην παρεμποδίζεται.
 Μη ξεχνάτε ότι μπορείτε να τοποθετήσετε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών και να ελέγχετε τις συνδέσεις του. Ενισχύστε επιπλέον τη μνήμη σας με τη χρήση χρωμάτων, εικόνων και λέξεων-κλειδιών. Έτσι η μάθηση θα γίνει πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική!
 Στο Brain Me η χαρτογράφηση χρησιμοποιείται συστηματικά κατά την διαδικασία του μαθήματος, είτε πάνω σε χαρτόνια είτε μέσα από πληθώρα εγαρμογών tablet και ηλεκτρονικών υπολογιστών. 
Από την ομάδα Brain Me,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023  στις 6μμ  θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ημερίδα για  γονείς  με θέμα "Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαφορ...